5053873217 [email protected]

İstanbul İl Özel İdaresi, Topkapı Sarayı Arz Odası’nı 616 bin TL bedelle restore ettirdi. Son rötuşları yapan İdare, Osmanlı devrinin devlet görüşmelerinin yapıldığı bu mekanı gelecekle buluşturdu

İstanbul İl Özel İdaresi, Osmanlı döneminde devlet görüşmelerinin gerçekleştirildiği Topkapı Sarayı Arz Odası’nı restore ettirdi. Arz Odası, Topkapı Sarayı’nın üçüncü büyük kapısı Babüssaade’den girilince hemen karşıda yer alıyor. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 2011 yılında başlatılan çalışmalar, 616 bin TL bedel ile gerçekleştirildi. İdare, yenileme çalışmalarıyla Osmanlı devrinin devlet görüşmelerinin yapıldığı bu mekanı gelecekle buluşturdu.
Arz Odası’nın o zamanki görkemini ve göz alıcı havasını geleceğe taşımak için çalışmalarında titizlik gösteren İdare, yapının eski fotoğrafları ışığında ön yüzünde değerli çini levhaların bulunduğu alanı, kalem işlerini, Maruzat Kapısı’nın iki yanındaki çini panoları ve tüm detayları aslına uygun olarak yeniledi.

Dış cephe restorasyonunda sıva altında kalan yeni bir kalem işi bulan İdare, bu kalem işini yenileyerek eserin yitik bir parçasını tamamladı. Yapının özgün halini koruyan tek parçası unvanını taşıyan ve salon içinde konuşulan sözlerin dışarıdan işitilmemesi için yapıldığı düşünülen mermer çeşme de çalışmalara dahil edilerek yenilendi.