5053873217 [email protected]

Bebeğinizin o en kadim dostu gibi gördüğü emziği bıraktırmaya karar verdiniz. Bunun için bütün yöntemleri de öğrendiniz, artık kararlısınız! Peki sizi neler bekliyor biliyor musunuz?

Bebeğinize kimi zaman zorla verdiğiniz, kimi zaman ise dünyaya geldiği günden bu yana en yakın arkadaşı olan emziği bıraktırma süreci bazı anneler için zor bir süreçtir. Çünkü bağımlılık hayata ilk adım attığınız yıllarda gelişmiş ve tüm zararlarına rağmen emzik, onun için vazgeçilmez bir alışkanlık olmuştur.

Damak yapısını bozması nedeniyle özellikle 1 yaşından sonra emziğin kullanılması önerilmiyor. Fakat uzmanlar emzik bırakmak için en doğru zamanın 2-4 yaş arası olduğunu söylüyor. Eğer kendi kendine emziği bırakan şanslı bebeklerden birinin annesi değilseniz, bu yöntemlere göz atmanızda fayda var.

Emziği bıraktırmak için birkaç yöntem vardır. Bunlardan en sık uygulananı aşamalı olarak emziğin bırakılmasıdır. Onun sadece bir uyku aracı olduğunu ya da sadece gece yatarken uykuya dalmasında yardımcı olacağını bilmesi bebeğinizi öncelikli olarak gündüz emzik kullanmaktan kurtarır. Bir süre sonra geceleri de emziği kestiğinizde çocuğun buna alışması daha kolay olacaktır. Hatta eğer kreş çağında bir emzikli çocuğunuz varsa mümkünse kreşe başlarken emziği hiç hesaba katmayın. Sadece çantasında önlem olarak bulunsun. Fakat kreşte emzik kullanılmadığını bilsin. Kreş ortamları fazla çocuğun bir arada bulunması ve yere düşen emziğin tekrar ağza alınma riskinden dolayı emzik açısından tam bir kabustur!

Emziğe çay ya da pul bibere batırarak, çocuğa onun artık kirlendiğini söylemek de geleneksel emzik bıraktırma yöntemleri arasındadır.

Emzik bırakmak için eğlenceli yöntemler de yok değildir hani! Örneğin bir oyuncakçıya gidip, en sevdiği oyuncağı emzikleri karşısında alabileceğini; satıcıyla yapacağınız küçük bir pazarlıkla ayarlayabilirsiniz.

Sevdiği ve tutkunu olduğu emziğin yerine biberonla su ya da süt içirmek de onun bu tutkusunu bir nebze olsun azaltır.

Emzik bırakma maceranızın özellikle ilk günlerinde uyku saatlerinde aksama, gecikme yaşayabilirsiniz. Hatta özellikle gündüz uykuları sırasında bebeğiniz daha bilinçli olacağı için emziği daha çok arayacaktır. Burada sizin kararlı olmanız çok önemli. Tabii ki onu bir gözyaşı deryasının içinde bırakacak değilsiniz fakat emziğin yerine koyabileceğiniz küçük şeylerle bu süreci atlatacaksınız.

B arada kendinizi hazırlamanız gereken en önemli şey ağlama nöbetleridir. Bu nedenle emzik bıraktırma sırasında çocuğun her zaman yaşadığı rutinleri terk etmemesi önemli bir ayrıntıdır. Uyku saatlerinde dışarıda olmamak, bebeğin açlık sınırlarını zorlamamak da ağlama nöbetlerini en aza indirecektir.

Sonuç olarak kıyamadığınız bebeğinizin hayattaki ilk ayrılık macerasında onun yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz ve onun da sizin ne kadar kararlı olduğunuzu görmesi gerekir…

Size şimdiden bol şans!