5053873217 [email protected]

Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından olan Globe Tiyatrosu’na ev sahipliği yaptı.

Festivalin 15. yılına özel olarak Türkiye’ye ilk kez gelen Globe Tiyatrosu, 25 – 26 Nisan tarihlerinde Aya İrini’de “Kral Lear” oyununu sahneledi.

Oyunu; Genco Erkal, Meral Çetinkaya, Haluk Bilginer, Zerrin Tekindor, Göksel Kortay, Sumru Yavrucuk, Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Ayten Gökçer, Kenan Işık, Yiğit Özşener, Engin Altan Düzyatan olmak üzere tiyatro dünyasının önde gelen sanatçıları ve Leyla Alaton ve Siren Ertan gibi cemiyet hayatının önde gelen isimleri izledi. Kraliyet vazifesinden yorgun düşen yaşlı Kral Lear’ın, krallığını üç kızı arasında adaletsiz bir şekilde paylaştırmasının trajik sonuçlarını anlatan oyun, tiyatro severlerden de yoğun ilgi gördü.

William Shakespeare’in en önemli tragedyalarından Kral Lear, Shakespeare oyunlarını başarıyla yöneten Bill Buckhurst imzasıyla sahneye taşınıyor. Kraliçe Elizabeth döneminin dekoruyla zengin bir görsellik sunan oyunda, Kral Lear’i İngiliz aktör Joseph Marcell canlandırıyor. İktidar ve güç paylaşımının neden olduğu ihanet ve entrikalarla örülü oyun, Ortaçağ’dan günümüz insanının güç ve iktidar tutkusuna gönderme yapıyor.

Ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in kurucuları arasında yer aldığı Globe Tiyatrosu, dünyada çalışmalarını ve sahnesini Shakespeare oyunlarına adamış tek tiyatro topluluğu olarak dikkat çekiyor. 1599’dan bu yana, 400 yılı aşkın sürede İngiltere’de ve dünyanın birçok yerinde perdelerini açan Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali kapsamında Türkiye’de ilk kez sahne alıyor.