5053873217 [email protected]

Bir dönem Türk Erkeği’nin bıyığına karşı resmen savaş açılmış her fırsatta “Bıyıklı” olması eleştirilmişti. Hatta 90’ların sloganı haline gelen “Önemli şeylerin altı çizilir, Türk erkeği burnunu çok mu önemsiyor da altını çiziyor” cümlesi her bıyıklıya söyleniyordu.

BIYIK DÖNEM DİZİLERİ İLE HORTLADI

Yeni nesil dönem dizileri aslında “Çemberimde Gül Oya” ve devamında “Hatırla Sevgili” ile başlayıp “Öyle Bir Geçer Zaman ki” ile zirveye çıktı. “Karadayı” ise zirveye ortak oldu.

 

İŞTE DÖNEMİN “BIYIKLILARI”

Kartal Tibet, Ayhan Işık, Hulusi Kentmen, Kenan Kalav, Sadri Alışık…dönemin bıyıklı jönleri sinemadaki etkilerini yitirdikçe, bıyığın hakimiyeti de ortadan kalktı. Ancak bir süre sonra yeni nesil jönler, canlandırdıkları karakterlerin delikanlılık katsayısının yükselmesinin etkisiyle, bayrağı ustalardan devralmasını bildi. Şüphesiz bıyığı kendine en çok yakıştıran, Muhteşem Yüzyıl’daki Malkoçoğlu rolüyle Burak Özçivit ve Son Osmanlı: Yandım Ali’den Karadayı’daki rollerine Kenan İmirzalıoğlu oldu. Part-time bıyıklı oyuncular Mehmet Aslantuğ, Oktay Kaynarca, Nejat İşler, Erkan Petekkaya ve Tolgahan Sayışman furyayı sürdürdü. Yalnız jönler değil, ekranların antikahramanları da bıyıksız yapamadı. Örneğin Erdal Beşikçioğlu (namıdiğer Behzat Ç.) ve elbette sık sık beddualara konu olan bıyıklarıyla Leyla ile Mecnun’un Erdal Bakkal’ı Cengiz Bozkurt… Sporun en dikkat çekici bıyıklısı yeniçeri bıyığıyla Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel’ken, oğlu İdo’nun korkunç bıyıklarına rağmen müzik dünyasında İbrahim Tatlıses ile Orhan Gencebay’ın bıyıkları rakipsizliğini sürdürdü.

BIYIKLILAR DAHA ÇOK KAZANIYOR
Amerikan Bıyık Enstitüsü’nün araştırmasına göre, bıyıklı erkekler diğerlerinden yüzde 8.2 oranında daha çok para kazanıyor. Avusturalya’daki Queensland Üniversitesi ise bıyığın cildin maruz kaldığı zararlı ışın oranını düşürerek cilt kanseri riskini azalttığını söylüyor. Dünyaca ünlü bir bira üreticisinin araştırmasındaysa, ortalama miktarda bira içen bir erkeğin bıyıklarında, her yıl toplam bir buçuk bardak bira kalıyor.