5053873217 [email protected]

1990’lı yılların başında halkımız kitleler halinde LPG montajına yönemlmişti. Benzine göre yarı yarıya ucuz yaktın ilk alternatifi olduğu için dönüşüm istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşuyordu. Şimdi LPG maliyetini de yarıya düşürecek yeni bir sistem var; CNG

Avrupa’da 20 yıl kadar geçmişi olsa da ülkemizde bir kaç şehir dışında istasyonu olmadığından kullanılmıyor. Peki nedir CNG?

CNG (Compressed Naturel Gas) evlerde kullandığımız doğalgaz.  LPG’den yarı yarıya ucuz olan CNG daha yüksek basınçlarla depolandığı için mevcut LPG tanklarından farklı tüplerle depolanıyor. Birbirine seri olarak bağlanan 3 ya da daha fazla tüp depo görevi görüyor.

CNG, 1600 cc bir otomobilin kilometredeki yakıt maliyetini 50 kuruş düşürüyor.

https://i0.wp.com/www.71superbee.com/images/charger6400.jpg?w=1080

ARAÇLARIN DÖNÜŞÜM MALİYET 1000-1.500 YTL

CNG kullanımı için aracınızı bu dönüşümü yapan işyerlerinden birine götürmeniz gerekiyor. Bu işyerlerinde tıpkı LPG tankı taktırır gibi CNG tankı takılıyor. Bunun maliyeti ise 1000-1.500 YTL arasında değişiyor. Özellikle son yıllarda araçlara CNG tesisi kuran işletme sayısında da patlama yaşanıyor. İstanbul’da bu dönüşümleri sağlayan 30’a yakın nokta bulunuyor. Türkiye genelinde bu rakam 100’ün üzerinde.

KAZA ANINDA EN GÜVENLİ YAKIT OLARAK BİLİNİYOR

CNG yıllardır ABD, İtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda’ da kullanılıp, benzine göre daha güvenli yakıt olarak kabul ediliyor. Bunun başında LPG’deki yangın ve patlama tehlikesinin minimum düzeyde olması geliyor. Doğalgaz havadan daha hafif olduğu için bir kaza ya da sızıntı halinde diğer yakıtların (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karışıyor ve diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmuyor.

İSTASYONA GİTMEDEN EVDEKİ DOĞALGAZI KULLANMAK GELECEKTE MÜMKÜN OLACAK

Yakın gelecekte evdeki doğal gazı, doğal gaz hattına bağlayacağımız bir kanal ile ara. deposuna doldurmak mümkün olacak.

CNG için kısaca geleceğin yakıtı demek mümkün.