5053873217 [email protected]

LPG ile ilgili söyleşimizi yaklaşık 15 yıldır sektörün içinde olan LPG dönüşüm ustası  Metin Güçman ile yaptık. 1996 yılından beri LPG sektörünün içinde olan Metin Usta sektördeki bir çok yeniliği de ilk uygulayanlardan biri.

-LPG Tehlikeli midir?

Ben asla yandığını patladığını görmedim. Bu tip olayların en büyük nedeni yetkisiz kişilere montaj yaptırılması.  Yapılan montajın ve projenin makine mühendis

 

-LPG Montajı sırasında nelere dikkat etmek gerekir?

En önemli konu montajı yetkin ve doğru bir kuruluşta yaptırmak. Sadece 50-100 lira daha az ödemek için tecrübesi olmayan ve montaj konusunda yetkin olmayan firmalara montaj yaptırmak en büyük yanlışlık. Lpg montajı için araştırma yaparken sadece fiyat karşılaştırması değil, tecrübe ve birikim karşılaştırması da yapmak gerekir.

 

-LPG montajından sonra sorun yaşamamak için dikkat edilmesi gereken huşular nelerdir?

Montaj sonrası bakımların aksatılmaması çok önemli. Lpg montajından sonraki ilk 1000 km sonunda araçları kontrole çağırıyoruz. Devamında ise her  10.000km de mutlaka kontrole gelinmesi ve gaz filtrelerinin değiştirilip  gerekli bakımı yapılarak yazılıp denetim ve yükseltme işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

LPG montajı yapılırken egzoz ve LPG borularının mutlaka birbirine en uzak bölgelerden geçirilmesi gerekir.

-LPG’nin ülkemizdeki geçmişi 20 yıl öncesine dayansa da Sıralı Otogaz Sistemleri ile adeta sektör yeniden doğdu. Sıralı sistemin avantajları nelerdir?

Sıralı LPG aracın ilk çalışma sırasında benzinle çalışması ve motoru ilk aşınmadan koruması. Ayrıca enjektörlerin silindirlere doğru zamanda LPG püskürtmesi hem yanış verimini hem de çekiş gücünü artıran bir ortam sağlıyor. Ayrıca karbüratörlü ya da tek nokta enjektör sistemine göre çok daha verimli olan bu sistemde yanmayan gazın egzozdan atılması ve koku yapması gibi bir ihtimal de kalmıyor. Ben bir kullanıcı olarak sıfır kilometre aldığım araçlarıma montaj yaptım. Hiçbir sıkıntı yaşamadığım gibi hem tasarrufum oldu hem de doğaya daha az atık daha az karbon salarak çevreyi daha az kirletmiş oldum. Unutmamak gerekir ki LPG bir akaryakıt istasyonunda satılan en çevreci yakıttır.

 

-Sektörde farklı firmaların çok farklı fiyat uygulamaları var. Piyasada sadece marka farkından kaynaklı 4 kata kadar maliyet farklılıklarından söz ediliyor. Marka farklılığından kaynaklanan fiyat

Atiker teknik olarak diğer markalarla aynı teknik özelliklere sahip. Hiçbir farklılığı yok. Yakıt verimi, tasarrufu ya da kullanım ömrü olarak aynı özelliklere sahiptir. LPG montajı sırasındaki en önemli konu işçilik kalitesi ve uzmanlık. Doğru yapılan montaj ile tüm markalarda aynı sonuçlara ulaşmak mümkün. Atiker’in 10 yıla dayanan bir birikimi var. Bu birikim de azımsanacak bir şey değil. Bu birikime saygı göstermek gerekir.

 

-LPG dönüşümü konusunda çekinceleri olan benzinli araç kullanıcılarına ne söyleyebilirsiniz?

LPG kesinlikle güvensiz bir sistem değil. LPG deposu 5 milimetrelik sacdan yapılmıştır. Benzin depoları plastiktir. Bu açıdan LPG deposunun 5 milimetrelik sacdan yapılmış olması sağlamlığı vurgulamak açısından önemli. Ayrıca hali hazırda kullandığımız simit depolar aracın şasisi içindeki stepne yuvasına monte edildiğinden çok daha korumalı bir alanda güvenlik sağlamaktadır. Ayrıca evlerde patlayan mutfak tüplerinin aksine açık havada Likit Petrol Gazı patlamaz. LPG depolarında tahliye sistemleri vardır. Kaza sırasında depo kendini bu tahliye sistemi sayesinde boşaltır.

 

(Kyoto Otogaz dönüşümü Kayseri de Kadir Has Stadı’nın karşısında )