5053873217 [email protected]

Kışın tuz ve buzla mücadele etmeye çalışan otomobil gövdesi yazın da, sıcaklar, güneş ışınları bir de kuş pisliği ve ağaç reçineleri ile mücadele ediyor. Garanti kapsamına girmeyen bu bozulmalar için ufak önlem ve müdahalelerle araç kaportasını korumak mümkün.

Otomobilinizi park ettikten sonra, geri döndüğünüzde acaba nasıl bir tehlikeyle karşılaşacaksınız? Aslında tehlikeden çok, doğanın bir şakası olan kuş pisliği, reçine, haşere ilaçları veya asit yağmurları, otomobilin boyasına zarar verirken, bu sorunlar bozulan karoserde korozyon başlangıcına bile yol açabilir.

Sadece park halindeyken değil, kırmızı ışıkta dururken veya hareket ederken de otomobili tehdit eden bu maddelerin oluşturduğu etkiler, garanti kapsamına da girmez. Bu maddeler arasında özellikle kuş pisliği, içerisindeki enzimler ve asitler nedeniyle boyayla temas ederek aracın üstüne yapışır. Uzun vadede, boyanın yapısının ve renginin değişmesine yol açan kuş pisliği, aynı zamanda otomobilin kızamık geçirmesi gibi, benekli lekelerin oluşmasına yol açıyor. Boya, zamanla kabarıp dökülürken kaportanın üzerinde de kalıcı hasarlar oluşur. Bu da otomobilin görüntüsünü olumsuz etkilediği gibi ikinci el değerini de düşürür.

Kuş pisliğinden otomobili korumak hem zor hem de çok kolaydır. Sadece aracınızda bu maddeyi fark ettiğiniz zaman, kurumadan hemen temizlerseniz asidin oluşturacağı tehlikeyi önlersiniz. Bu temizlemedeyse su yerine özel kimyasal maddeleri kullanmak, otomobilin boyası için en iyi çözümdür. Ancak en büyük çözümlerden biri de önceden yapılacak boya koruma cilasıdır. Kaliteli bir boya koruma cilasıyla hem otomobilin boyasının ömrü uzarken hem de bu tür maddelerin oluşturacakları zarar en aza indirilir.

Bir diğer kısmi çözüm olan branda ise, tam olarak olmasa da, otomobili kuş pisliğinden koruyabilir. Ancak hareket halinde veya kısa süreli park etmelerde otomobil yine risk altındadır. Sonuç olarak, yeni nesil oto boyaları, kuş pisliği veya ağaç reçinesi gibi doğal tehlikelerle karşı karşıya kalırken, yeni formülleriyle başa çıkabiliyorlar. Ancak yine tedbiri elden bırakmadan boya koruma yaptırmakta yarar var.

Ayrıca boya koruma sayesinde araç boyanızın, yağmur, dolu, buz ve kar ile, ısının veya soğuğun olumsuz etkileri, çakıl taşları, mıcır, kum, tuz ve şiddetli UV ışınları karşısında yıpranması da en aza iner. Böylece boyanın zamanla bozulmaya başlaması engellenirken otomobilin de komple boyanmasının önüne geçilir. Bu sayede bazen acımasız olan doğaya karşı alınan tedbirlerle siz en azından üzerinize düşeni yapmış olursunuz.(otohaber.com.tr)