5053873217 [email protected]

Apple her sene olduğu gibi bu sene de, mobil işletim sistemi iOS’un yeni versiyonunu geçtiğimiz WWDC 2012 aktivitesinde tanıttı. iOS 6 adındaki işletim sistemi, iPhone 3GS/4/4S, iPod Touch 4 ve iPad 2/ 3 cihazlarında çalışacak ve bu cihazlardaki hali hazırda yerleşik durumdaki uygulamalara birçok yeni özellik kazandıracak. Gelin bakalım bu yeni özelliklerle birlikte iOS 6, Android ve Windows Phone işletim sistemleri karşısındaki yerini sağlamlaştırabiliyor mu?


Harita
Artık Apple, Harita uygulamasında kullandığı ve mobil konusundaki en büyük rakibi Google’ın geliştirdiği Google Maps’ten vazgeçiyor. iOS 6’da bizi, Apple’ın kendi geliştirdiği haritalar karşılayacak. Bu haritalar vektör tabanlı bir motor üzerinde çalışacak. Google Maps’ten pek de farklı görünmese de, kendi geliştirdiği bu sistemin iOS 6 üzerinde daha efektif çalışacağı açık.
Navigasyon konusunda da kendini geliştiren Harita uygulamasında, gelişmiş yol tarif uygulamalarından esinlenilmiş. 3 boyutlu görünümü de destekleyen haritalar, gerçek zamanlı trafik bilgilerini de kullanıcıya sunacak. Dönüş ve yol ayrımlarında büyük tabelaları ekrana getirmesi ve sesli uyarılarla da iOS 6’lı cihazlar, tamamen bir GPS navigasyon cihazına dönüşmüş olacak.
Akıllı bir uygulamaya dönüşen Harita uygulaması, siz bir dönüşü kaçırdığınızda ya da rotanızda trafik sıkışıklığı, kaza gibi anlık olaylar olduğunda, alternatif bir rota sunuyor ve gideceğiniz yere en kısa zamanda varmanızı da sağlıyor.
Uygulamanın yeni özelliklerinden biri de Flyover yani Kuşbakışı özelliği. Bu özellikle birlikte şehirlerin merkezi kısımlarını, foto-gerçekçi ve interaktif 3 boyutlu olarak gezebiliyorsunuz. Tabi ki bu ve diğer özelliklerin ülkemizde ne zaman işe yarayacağını kestirmek zor.

Siri

iOS’un sesli yardımcısı Siri, iOS 6’yla birlikte yeni özellikler kazanıyor. Ancak bahsedeceğimiz özelliklerin ülkemize entegrasyonu nasıl ve ne zaman yapılacağı veya yapılıp yapılmayacağı da belli değil. Çünkü bu özellikler, ABD odaklı olarak düşünülmüş.

Yardımcımız artık spor müsabakaları konusundaki sorularınıza cevap verebiliyor. Beyzbol, basketbol, Amerikan futbolu, futbol ve buz hokeyi müsabakalarıyla ilgili fikstür, skor ve canlı skor bilgilerini size sunuyor. Oyuncu istatistikleri ve karşılaştırmaları da verebilen Siri, takımınızın nasıl bir form çizdiğiyle ilgili bilgileri de verebiliyor. Spor konusunda Türkiye ile ilgili içeriği Apple’ın sağlayabileceğini düşünmüyorum, bu yüzden bu tür bir içeriği Türk iOS 6 kullanıcıları ne zaman yararlı bulabilir göreceğiz.

Siri’nin iOS 6’yla sunulan yeni bir özelliği ise sinemayla ilgili. Bulunduğunuz yere veya seanslara göre film seçiminize yardımcı olabiliyor. İstediğiniz bir filmin fragmanını izletmesini ya da Rotten Tomatoes sitesindeki yorumlarını göstermesini isteyebiliyoruz. Siri ayrıca artık IMDB sitesi gibi filmin yönetmenini, kazandığı ödülleri de bizimle paylaşıyor. Aktör/aktris tabanlı aramalar da yapmak mümkün.

Benzer olarak restoran önerisi de sunabilen Sİri, mutfağa, fiyata, lokasyona, açık havada masa olup olmadığı gibi seçeneklere göre de bu önerileri daraltarak, keyfinize göre en iyi yerde yemek yemenizi de sağlayabiliyor. Yelp sitesi üzerinden restoranın kaç yıldız aldığı, fiyat aralığı, fotoğraf ve yorumları da sunmakla birlikte, OpenTable uygulamasını kullanarak bu restoranlara rezervasyon yapmanızı da mümkün kılıyor. Ancak bahsettiğimiz gibi Yelp ve OpenTable’ın Türkiye içeriği konusunda gelişmesi şart.

iOS 6’nın Facebook ve Twitter entegrasyonundan Siri de nasibini almış görünüyor. Artık Facebook durum güncellemelerinizi, yorumlarınızı ve atacağınız Tweet’leri Siri’yle konuşarak gönderebiliyorsunuz. Sadece sesinizi kullanarak bunları yapmak oldukça hoş. Ancak Siri’nin henüz Türkçe bilmediğini göz önüne aldığımızda, Türk kullanıcıların büyük bölümü için bu yenilik de bizlere uzak görünüyor.

Eğer App Store’dan uygulama indirip denemeye bayılan biriyseniz, Siri bu konuda oldukça yardımcı olacak. Çünkü artık Siri’ye “Facebook’u çalıştır” komutunu verirseniz, yardımcımız uygulamanın ismini anlayarak onun çalışmasını sağlayabiliyor. Klasörler içinde kaybolmaktan böylece kurtulmuş oluyorsunuz.

Son olarak Apple’ın araba üreticisi firmalarla, Siri – Araç entegrasyonu üzerinde çalıştığını da belirtelim. Yakın zamanda Siri destekli araçları yollarda göreceğiz.

 

Facebook entegrasyonu

Uzun süredir beklenen bir özellik olan iOS + Facebook entegrasyonu, iOS 6’yla birlikte nihayet sunuluyor. Artık Facebook’ta fotoğraf paylaşmak için Facebook uygulamasına girmenize gerek yok. Kamera ya da Fotoğraflar uygulamaları içinden fotoğraflarınızı Facebook’ta paylaşabiliyorsunuz. Harita uygulamasından Facebook’a yerinizi bildirmeniz de mümkün. Hatta GameCenter’dan Fruit Ninja’daki yeni rekorunuzu arkadaşlarınıza göstermeniz bile sağlanmış.

Belki de en işe yarayan entegrasyon, Takvim ve Kişiler uygulamaları üzerinde bulunuyor. Facebook aktiviteleriniz, Takvim uygulamasında otomatik olarak eklenirken, Facebook’taki arkadaşlarınızın profil bilgileri, Kişiler uygulamasındaki arkadaşlarınızla entegre hale geliyor. Böylece arkadaşınız e-posta adresini ya da telefon numarasını değiştirdiği zaman, Kişiler uygulamasındaki profilde de bu değişiklik uygulanıyor.

Son olarak Facebook’un “Beğen” butonu, App Store ve iTunes’a eklenmiş bulunacak. Böylelikle hoşunuza giden bir uygulama, şarkı, albüm veya filmi “Beğen”diğinizi gösterebileceksiniz.

Kısacası Facebook entegrasyonu, başlangıç için hiç de fena gözükmüyor.

Fotoğraf akışı

Apple her ne kadar iOS üzerinde sosyal ağ entegrasyonuna önem veriyor gibi görünse de, iOS ve Mac OS’u kendi içerisinde bir sosyal ağ haline getirmeye de çalışıyor. Bunun en önemli göstergesi de iCloud özelliğinin farklı uygulamalarda kullanılıyor olması. Photo Stream yani Fotoğraf Akışı da bu uygulamalardan biri. Artık Fotoğraflar uygulamasına girip seçtiğiniz fotoğrafları diğer iCloud kullanan iOS 6 veya Mac OS X’in son versiyonu Mountain Lion kullanıcılarıyla anında paylaşabiliyorsunuz. Paylaştığınız fotoğrafları web üzerinden de görmek mümkün. Fotoğraflara yorum atabiliyor olmanız da güzel bir özellik olarak eklenmiş. Belki de fotoğraf akışının en büyük rahatlığı, paylaşılan fotoğrafların iCloud kotanıza etki etmiyor olması.

 

Passbook

iOS 6’yla sunulan yeni bir uygulama da Passbook. Bu uygulamayla birlikte uçak, film, konser biletleriniz, indirim kuponlarınız ve daha birçok farklı içerik, elektronik olarak Passbook üzerinden kullanılabiliyor. Örneğin bir film için bilet aldınız. Biletiniz otomatik olarak Passcard uygulamasında beliriyor ve üzerindeki barkodu okutarak filme girebiliyorsunuz. Benzer olarak Starbucks’larda satılan kartları ele alalım. Diyelim ki kartınızı Passbook’a eklediniz. Kartınızda ne kadar para kaldığını görmeniz ve Starbucks’lara gidip iPhone veya iPod Touch’ınızın ekranındaki barkodu okutarak kartınızı kullanmanız mümkün oluyor.

Bu uygulama, bilet ve indirim gibi içerikleri düzenli ve toplu bir şekilde tutmasının yanında, zaman ve mekan tabanlı olmasıyla da oldukça kullanışlı hale geliyor. Diyelim ki uçak biletiniz Passbook’ta ve uçuşunuz saat 13’te. Sabah 9’da “Bugün 13’e biletiniz var” gibi bir uyarıyla uyanıyorsunuz. Havaalanı’na girdiğinizde ise otomatik olarak biletiniz kilit ekranında beliriyor.

Geleceği parlak gibi görünen Passbook uygulaması, ülkemize zor adapte olacak uygulamalar arasındaki yerini alıyor.

FaceTime

Daha önce sadece Wi-Fi ağlar üzerinden çalışan (jailbreak’le birlikte 3G’den de kullanılabilen) FaceTime yani görüntülü görüşme uygulaması, iOS 6’yla beraber 3G üzerinden de çalışabilir oluyor. iPad’iniz üzerinden telefon numaranızı kullanarak görüntülü arama yapabilmeniz de iOS 6’yla birlikte gelen FaceTime özelliklerinden biri.

Telefon

iOS 6’yla birlikte iPhone kullanıcıları nihayet telefon görüşmeleri konusunda seçeneklere sahip oluyorlar. Diyelim ki bir arama geldi ve o an görüşmek istemiyorsunuz. Karşınıza “Mesajla yanıtla”, “Sonra hatırlat” gibi seçenekler sunuluyor. Mesajla yanıtlamayı tercih ederseniz arama iptal ediliyor ve size 3 adet hazır mesajla birlikte kişiselleştirebileceğiniz bir mesaj seçeneği sunuluyor. Tabi bu mesajı ister SMS isterseniz de iMessage üzerinden yollayabiliyorsunuz.

Eğer sonra hatırlamak istiyorsanız karşınıza zaman veya mekan tabanlı seçenekler sunuluyor. Örneğin 1 saat sonra hatırlatılmasını ya da evinize girdiğinizde hatırlatılmasını isteyebiliyorsunuz.

Belki de telefon konusunda en işe yarar özellik “Rahatsız etmeyin” özelliği. Bu özellikle birlikte istediğiniz bir saat aralığında, sadece belli kişilerden çağrıları kabul etmeniz mümkün oluyor. Böylece telefonunuzu kapatmadan rahat bir uyku alabiliyorsunuz.

 

Safari

Web tarayıcımız da iOS 6’yla birlikte küçük değişikliklere sahip oluyor. Artık iCloud’un egemenliği burada da görünüyor. Herhangi bir iCihaz üzerinden iCloud’a eklediğiniz web tarama sekmeleri, diğer cihazlardan da görünebiliyor. Böylece iPad’inizden iCloud’da sakladığınız bir sayfaya, iPhone’unuz üzerinden de ulaşabilmeniz sağlanıyor.

Diyelim pek vaktiniz yok ve bulduğunuz web sayfasını sonra okumak istiyorsunuz. Çevrimdışı olarak o sayfayı indirip sonra okumak için “Okuma Listesi”ne atabiliyorsunuz. Safari’nin iOS 6’yla sunulan en büyük rahatlığı ise, siteler üzerinde fotoğraf veya video paylaşırken, artık Safari dahilinde bu fotoğraf ve video seçimini yapabiliyor olmanız.

Sonuç

iOS 6 beklentileri karşılayabilecek mi? Bu sorunun cevabını önümüzdeki sonbahar aylarında iOS 6’nın son kullanıcıya sunulmasıyla birlikte öğreneceğiz. Bir ihtimal olarak bu yeni iOS’un, yeni bir iPhone’la birlikte kullanıcılara sunulmasını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Eğer iPhone 5’le birlikte bu işletim sistemini de görürsek, o zaman burada anlattıklarımızdan daha da fazlasını görebiliriz. Android Jelly Bean’in ve Google Nexus tabletin de piyasaya çıkmasıyla birlikte iOS, daha güçlü rakiplerle yarışıyor. Bakalım 2012’yi Google mı Apple mı önde kapatacak.

(WWW.TEKNOKULIS.COM)