5053873217 [email protected]

Muhteşem Yüzyılda Valide Sultan’ın ilginç bir şekilde hayat gözlerini yumması konu ile ilgili tarihsel gerçeklerin yeniden sorgulanmasına neden oldu.

DİZDEKİ ÖLÜM HİKAYESİ:

Bu hafta yayınlanan bölümde Gülşah’ın Hürrem Sultan’a İbrahim’in Nigar Kalfa’yla büyük sırrını anlatması ve sonrasında Hürrem Sultan’ın bu büyük sırrı ölüm döşeğindeki Valide Sultan’a anlatması, Valide Sultan’ın ölümüne neden oldu.

Valide Sultan’a İbrahim Paşa’nın hiç bir şeyi hak etmediğini ve ihanet içinde olduğunu söyleyen Hürrem Sultan, Pargalı ve Nigar Kalfa arasındaki yasak aşkı anlatırken, Nigar Kalfa’nın da hamile olduğunu söyledi. Bütün bu yaşananları Hatice Sultan’a da anlatacağını söyleyen Hürrem Sultan, son darbesini vurdu. Hasta yatağında ölümü bekleyen Valide Sultan’ın duydukları ise ebediyete intikalini hızlandırmıştır. Valide Sultan yaşananları öğrendikten sonra fazla dayanamadı ve kahrından öldü.

 

TARİHTEKİ GERÇEK VLİDE SULTAN:

Gerçek Adı: Âyişe Hâfize
Doğum:  1479
Doğum yeri: Kırım Hanlığı
Ölüm Tarihi: 19 Mart 1534, İstanbul
Türbesi: Fatih, İstanbul’daki Yavuz Sultan Selim Camii’ndeki Türbesi

Ayşe Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman 1520 yılında tahta çıkınca Valide SultaN oldu. Bu sıfat ile anılmış ilk padişah annesidir. 14 yıl Valide Sultan kaldı. Her ne kadar Valide Sultanlık döneminin sonları Kanuni’nin çok etki sahibi eşi Hürrem Sultan’ın zamanına denk gelmişse de Kanuni’nin annesine sık sık danıştığı ve fikirlerine büyük önem verdiği bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim, ünlü,

Şirler pençe-i kahrımda olurken lerzan, Beni bir gözleri ahuya zebun etti felek,
mısralarını Hafsa Sultan için yazmıştır. 19 Mart 1534 tarihinde oğlunun saltanatı sırasında hastalanarak öldü. İstanbuldaki Yavuz Sultan Selim Camii’ndeki türbeye gömüldü.

Tarihte Hürrem Sultan ile pek iyi anlaşamadıkları rivayet edilse de Hürrem Sultan’ın Valide Sultan2ın ölümüne neden olması gibi bir duruma dair kanıt yoktur.