5053873217 [email protected]

Gıda güvenliği tartışmaları süredursun, her geçen gün yeni bir ürün ile ilgili hile ve tehlike haberleri yapılıyor. Yaşadığımız dönem için son tehlike furyası bal ile başlamış, tavuk, kırmızı et, işlenmiş derken zincirleme bir artışla soframızdaki tüm ürünler tek tek fişlenmişti. Son tehlike ise pekmezde;

Şekerin icadından bile eski olan pekmez, günümüzde özellikle bebek ve çocukların beslenmesinde kullanılıyor. Çocukların zekâ gelişimini destekliyor ve sütteki kalsiyumun tam üç katı kalsiyum değerine sahip. Kemik erimesi ve benzer hastalıklar için alınabilecek en ideal önlemlerden biri. Pekmezin faydaları listesi uzayıp gidiyor. Peki ya zararları? Şifa niyetine yediğimiz pekmez, kanserojen olabilir mi?

Cevabı “HMF” olarak kısaltılan “hidorksimetifurfural” adlı bir madde. Kanserojen ve genotoksik (genleri bozan) olduğu düşünülmekte. Türk Gıda Kodeksi olası HMF miktarı için sınırlama getirmiş durumda.Gıdada bulunan HMF ürüne uygulanan işlemin sıcaklığı ve süresi, depolama sıcaklığı ve süresi hakkında bilgi verir. Ürüne uygulanan ısıl işlemin sıcaklığı ve depolama sıcaklığı ne kadar yüksek olursa HMF’nin miktarıda o denli yüksek olur. Gıdada HMF istenmemektedir. Ürünün tadında, renginde ve kokusunda istenmeyen değişikliklere yol açar.