5053873217 [email protected]

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado Türkiye’ye geldi, resmi temaslarına başladı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve Esenboğa Havalimanında basının sorularını yanıtlayan Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado uçaklarında yaşadıkları arıza nedeniyle gecikmeli olarak geldiklerini belirtti ve basın mensuplarını beklettiği için üzgün olduğunu söyledi. Türkiye’ye ilk kez öğrencilik yıllarında geldiğini, bir sırt çantasıyla geldiği ziyarette aç kalmasına rağmen, Efes ve İstanbul’u gördüğünü, Ayasofya’dan çok etkilendiğini ve bu yüzden büyük kızının adının da Sofya olduğunu söyledi. İstanbul’un Hıristiyanlık ve İslamiyet için çok önemli yeri bulunduğunu ve dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye programında Ankara’dan sonra İstanbul’a geçeceğini ve bu ziyaretin onun için anılarla dolu olacağını sözlerine ekledi. Türk yemeklerini çok güzel bulduğunu ve bu sefer aç kalmadan bu lezzetli yemekleri tadacağı için mutlu olduğunu söyledi.

Türkiye ile ikili ilişkilere önem verdikleri için üst düzey kalabalık bir heyet ile Türkiye’ye geldiklerini belirten Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado, ziyaretin amaçlarından birinin ticari anlaşma görüşmeleri olduğunu söyledi. Bütün ürünlere koyulan vergilerle ilgili ortak karara vardıklarını ancak Ekvador için muzun çok önemli olduğunu dile getirdi. Muza dünyanın en yüksek vergisinin, yüzde 140 uygulandığını vurguladı. Türk milli ürününü korumaya yönelik olan bu uygulamanın en azından üretilmediği dönemler için ithalatta yeni düzenlemeler getirilmesini umduğunu belirtti.

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado; Ekvador’un Latin Amerika’nın 2. Küçük ülkesi olduğunu ancak bölgenin bütün özelliklerini barındırdığını söyledi. Bir hafta kalanların tüm yönleriyle kıtanın özelliklerinin görülebileceğini vurgulayarak, 30 saat yolculuk yapmak isteyen herkesi ülkesine davet etti.