5053873217 [email protected]

Cenevre’de tüm otomobil camiası bir arada olunca, otomobil dünyasına dair kulisler de hiç olmadığı kadar hareketli.Milliyet’ten  Levent Köprülü’nün haberine göre Fiat-Renault çekişmesi devam ediyor.

Son olarak Fiat Başkanı Sergio Marchionne’nin Türkiye’deki yerli marka otomobil konusundaki iddalı ve ev sahibi vari çıkışının ardından, cevap niteliğinde bir çıkış da Renault’dan geldi. Renault’nun Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, “Türkiye’de mevcut teknolojimiz var. Bu tür projeye her an katılabiliriz” dedi.


Cenevre Otomobil Fuarı’nda Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Kugler, Renault olarak Türkiye’ye derinlemesine kök salmış, ülkeyle bütünleşmiş bir üretici olduklarını anlattı. “Türkiye’de entegre olmuş teknolojilerle, örneğin motor veya vites kutusuyla birlikte üretim yapan tek üretici biziz. Daha da ileri gitmek istiyoruz” diyen Kugler, Renault’yu, Türkiye’deki otomotiv üreticilerinin “en Türk olanı” diye niteledi.

‘Hükümetle henüz görüşmedik’
Bir Türk otomobili üretme arzusu olduğunda, en doğal ortağın Oyak Renault olacağını kaydeden Kugler, Türkiye’de entegre durumdaki teknolojileri sayesinde yerli otomobil projesini en hızlı şekilde gerçekleştirmelerinin mümkün olabileceğini kaydetti. Henüz hükümetle görüşmediklerini ve talep almadıklarını hatırlatan Kugler, şöyle devam etti:
“Türkiye’de üretim yapıyormuşuz gibi çalışmıyoruz. Tamamen Türk bir üretim yapıyoruz. Hali hazırda hükümetten bize bu düzeyde resmi bir talep gelmedi. Halen şu bilinmiyor; Türk hükümeti bu konuda kendisi mi bir oyuncu olacak, yoksa bir üretici ya da bir şirketi bu konuda teşvik etmek mi istiyor? Hükümetin bu konuda getireceği her türlü aydınlatmayı heyecanla bekliyoruz”

‘İki yıldan az sürede biter’
Celal Çağlar da, projenin tarifine bağlı olarak yerli otomobil konusunda kendilerinin de işin içinde olacaklarını söyledi.
Yerli otonun tarifi ve teşvik gibi konuların netleştirilmesi gerektiğine değinen Çağlar, ortaklarıyla fikir alışverişi yaptıklarını belirtti. Renault otomobillerde yerlilik oranının yüzde 70 olduğunu vurgulayan Çağlar, yerli otoda benzer oranın “müthiş bir şey” olacağını ifade etti.
Çağlar, “Onu biz zaten yapıyoruz. Aradaki fark, ismin Fluence veya Megane olması. Onun yerine ismin Murat veya Osman olması haline dönüşüyor. Yoksa yapılan işlem üç aşağı beş yukarı aynı” dedi. Çağlar, yerli otonun iki yıldan az sürede tamamlanabileceğini söyledi. Çağlar, Nissan’ın Türkiye’de yatırım projesinin henüz rafa kalkmadığını, ancak zaman alabileceğini söyledi./(Milliyet Otomobil)