5053873217 [email protected]

 

Pera Film mart ayında, ‘Hollanda Gerçekçiliği: Güncel Belgeseller’ programını sunuyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda 3 – 25 Mart tarihleri arasında düzenlenen programda 7 belgesel yer alıyor.

‘Hollanda Gerçekliği: Güncel Belgeseller’ programı Pera Film ile Hollanda kültür ve kültürel miras film merkezi EYE Film Institute işbirliği ve Mustafa Özen’in küratörlüğünde (Mert van Thracië Cultural Projects) ile gerçekleştiriliyor. Türkiye ve Hollanda arasındaki dört yüz yıllık kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilere yönelik kutlamalara paralel olarak düzenlenen ve Pera Film için seçilen belgesel programı 2006 – 2011 yılları arasında yapılmış filmlerden oluşan program, geniş bir konu ve film yapımı çeşitliliği sunuyor, belgesel türünün çok yönlü ve derinlemesine alımlanışını ve estetiğini örneklendiriyor.

EYE, Hollanda’da güçlü bir film kültürünün gelişimine adanmış bir kurum. Etkinlikleri ile EYE, Hollanda’da sürdürülebilir bir film endüstrisini teşvik ediyor ve Hollanda sinemasının yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını yapıyor. Geçtiğimiz altmış sene süresince EYE sinema tarihinin en önemli yönlerini yansıtan bir koleksiyon oluşturdu. Koleksiyonun pek çok parçası, Desmet ve ve Hollanda filmleri koleksiyonu gibi, eşsiz. Desmet Koleksiyonu, 1910’lu yıllarda gösterilen 900’ü aşkın filmden oluşuyor. EYE’ın – dünyadaki en geniş – Hollanda filmleri koleksiyonu ise 1905’ten itibaren Hollanda film tarihinin bir özetini sunuyor. Koleksiyon aynı zamanda, Joris Ivens ve Johan van der Keuken gibi sinemacıların bütün sanatsal üretimlerini de barındıran bir belgesel bölümü içeriyor.