5053873217 [email protected]

Tamamen insani amaçlarla ve hiç bir ticari kaygı olmaksızın tasarlanıp geliştirilen bu bilgisayarda amaç daha çok insana bilgisayar ulaştırılıp kod yazmalarını sağlamak.

Teknoloji sektörü ve akademi dünyasından gönüllü katılımcıların emeği ile ücretsiz olarak geliştirildi. Geliştirilme amacı ise vakıf yöneticilerinden Doktor Eben Upton’un deyişiyle öğrencilere ve küçük yaştaki kimselere kod dünyasını sevdirmek. Şimdilik sadece Debian, Fedora ve Archlinux desteği sunduğu belirtilen bilgisayarın ilerleyen zamanlarda diğer GNU/Linux dağıtımlarına destek vereceği de söyleniyor.

Model A ve Model B olmak üzere iki farklı versiyona sahip olan Raspberry Pi, maliyet odaklılığın esas olmasından ötürü tahmin edeceğimiz gibi klavye ve ekran gibi parçalara sahip değil.

 

  • İşlemci: Broadcom BCM2835 (700MHz, ARM11 tabanlı)
  • GPU: Broadcom VideoCore IV (OpenGL ES 2.0, 1080p video oynatma desteği)
  • 256MB RAM
  • 1 adet USB 2.0 (Model B’de 2 tane var) ve HDMI yuvası
  • SD Kart Okuyucu, 3.5mm ses jakı, RCA Video Çıkışı, CSI Bağlantısı
  • Ethernet (Sadece Model B’de)

 

Gücünü 5V’lık Micro USB beslemesi üzerinden alan bilgisayarın adaptör sayesinde 4 adet AA pil ile de çalışabildiği notunu da düşelim. Bu arada gördüğümüz gibi Model A’da ethernet bağlantısı yok ancak kullanıcılar USB üzerinden kablosuz bağdaştırıcılar kullanılarak internete girebilecekler.

Programlamanın yanısıra oyun oynamaya, ofis yazılımlarını kullanmaya ve HD video izlemeye yeterli geldiği belirtilen bilgisayarın Model B versiyonu halihazırda 22 pound (35 dolar) karşılığında satışa sunulmuş durumda. 16 poundluk (25 dolar) Model A’nın da yine bu yıl içerisinde satışa sunulacağı belirtiliyor.

3 BOYUTLU GRAFİK İŞLEME PERFORMANSI

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”e_mDuJuvZjI”]

HD GÖRÜNTÜ GÖRÜNTÜLEME PERFORMANSI

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”KGUIePe32Bo”]