5053873217 [email protected]

Muhteşem Yüzyıl’dan, Adını Feriha Koydum’a, Öyle Bir Geçen Zamanki’den Aşk-ı Memnu’ya, Ihlamurlar Altında’dan Gümüş’e, KavakYelleri’nden Kurtlar Vadisi’ne kadar Türk televizyonlarında da izlenme rekorları kıran 100’ün üzerinde Türk dizisi, 20’nin üzerinde ülkede izlendi ve 2011 yılında bu alanda ihracat rekoru kırıldı.

TÜRK DİZİLERİNE İSRAİL’DEN BÜYÜK İLGİ VAR’

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan siyasi gerilimden ise dizi sektörünün etkilenmediğini kaydeden Gülgen, İsrail’de Türk dizilerine inanılmaz bir ilginin olduğunu bildirdi. Gülgen, ”Devletlerin politikası başka, halkların davranışları başkadır. Siz ABD’ye kızarsınız ama Hollywood filmi izlersiniz. Bizim işimiz halklarla. O yüzden gerilimden etkilenmedik. Şu anda Türk dizilerine İsrail’de çok büyük bir ilgi var” dedi.

Dizi ihracatında bu yıl Balkan ülkelerine açılma başladığını kaydeden Gülgen, BalkanlardaSırbistan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Polonya, Macaristan, Ukrayna, Uzakdoğu’da Malezya, Endonezya, Tayvan, Tayland, Singapur, Japonya ve Vietnam gibi yeni pazarların açıldığını kaydetti.

100’ÜN ÜZERİNDE DİZİ İHRAÇ EDİLİYOR
Şu anda yurt dışına 100’ün üzerinde dizi ihraç edildiğini belirten Gülgen, en popüler erkek oyuncuların Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, kadın oyuncuların ise Tuğba Büyüküstün ve Songül Öden olduğunu söyledi.

Yeni dizilerden Umutsuz Ev Kadınları ve Adını Feriha Koydum dizilerinin uluslararası pazarlara rahatlıkla satılabileceğini kaydeden Fırat Gülgen, ”Bu dizilerin hikayeleri güzel, başarılı olacak diziler. Hem kadın hikayesi anlatılıyor, hem zengin-fakir hikayesi var. Umutsuz Ev Kadınları satış yaptığımız bölgelerde orjinalinden bile başarılı olabilir” diye konuştu. Gülgen, televizyonun kadınlar tarafından seyredildiğini ve kumandanın kadınların elinde olduğunu, o yüzden kadın dizilerinin tuttuğunu vurguladı.

Dizilerin bölüm başına 500 dolar ile 15 bin dolar arasında değişen fiyatlardan satıldığını belirten Gülgen, pazarda bir doygunluk oluşmaya başladığını ve bu fiyatların daha yukarılara çıkacağını düşünmediğini söyledi.
BALKAN ÜLKELERİNDEN BÜYÜK İLGİ
Türk dizilerinin Balkan ülkelerinde büyük ilgi gördüğünü anlatan Gülgen, Bulgaristan ve Yunanistan’da total izlenme olarak bakıldığı zaman her iki kişiden birinin Türk dizisi izlediğinin görüldüğünü kaydetti.

Yanlış pazarlama taktiklerinin pazarı daraltabileceğine işaret eden Gülgen, ”Firmamızın bir yerde 10 liraya sattığı bir malı, gidiyor başka bir firma 3 liraya satıyor. Böyle olunca bir daha siz 10 liradan mal satamıyorsunuz. Bulgaristan’da bunu yaşadık. Fiyatlandırma konusunda titizlik göstermek gerekiyor” dedi.

TIME: BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN GİZLİ SİLAHI
Japonya’da bir kanalın Türk dizileriyle ilgili 45 dakikalık bir belgesel program yayımladığını söyleyen Gülgen, belgeselde Türk dizilerinin ihracata ve turizme etkisinin anlatıldığı kaydedildi.

Öte yandan, TIME Dergisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anlatıldığı sayfalarda da Türk dizi ihracatı için ”Başbakan Erdoğan’ın gizli silahı” diye bahsedilirken, bu dizilerin Obama’nın askeri gücünden, Çin Devlet Başkanının harcama gücünden daha etkili olduğunu ifade edildi. Haberde bu dizilerinin etkisinin Makedonya’dan Malezya’ya kadar onlarca ülkede hissedildiği vurgulandı.

Gülgen, Türk dizileri nedeniyle Ortadoğu ülkelerine Amerikan dizilerinin de izlenilmez hale geldiğini söyledi.