5053873217 [email protected]

Son günlerin en çok konuşulan yapımlarından olan Fetih 1453 izleyenleri ikiye böldü. İzleyenlerin bir kısmı filmden memnun olurken büyük bir kısmı da ‘kötü film ama iyi bir devam filmi” fikrini savundu
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini konu alan ve 17 milyon dolarlık bütçesiyle Türk Sineması’nın en büyük bütçeli filmi olan Fetih 1453, vizyona girdiği andan itibaren gündemden düşmüyor. Sinema yazarlarının geçer not verdiği filmle ilgili ilk eleştiriyi tarihçi Erhan Afyoncu yapmış, filmdeki tarihi hatalar bulunduğundan şu sözlerle bahsetmişti: “Filmdeki en büyük hata kuşatma sürecindeki olayların kronolojik sırasının alt üst edilmesi. Kuşatmanın 15. gününde 20Nisan’da cereyan eden ve İstanbul’un fethindeki en önemli hadiselerden olan üç geminin kuşatmayı yararak İstanbul’a girmesi filmde kuşatmanın 40. gününde 15Mayıs’ta gösteriliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Fetihte önemli bir rol oynayan Akşemseddin, ancak filmin sonlarında ortaya çıkıyor. Hâlbuki Akşemseddin, kuşatmaya ilk günlerden itibaren katılmıştır. Bana göre filmin en büyük eksiği, fetihten sonra Ayasofya’ya giden Fatih’in buradaki Bizanslılar’a bir konuşma yaptıktan sonra filmin bitirilmesi. Hâlbuki film Ayasofya’da ezan okunduktan sonra Fatih’in secdeye vardığı anla bitirilseydi çok anlamlı ve daha etkileyici olurdu”

Filmde İbrahim Çelikkol Ulubatlı Hasan karakterini canlandırıyor.

KOPYA DENİLDİ!

Fetih 1453 savaş sahneleriyle Hollywood yapımlarını aratmıyor.

Milliyet sinema yazarı Ozan Akarı ise ‘Copy paste fetih’ başlıklı yazısında filmdeki pek çok sahnenin ‘Yüzüklerin Efendisi’, ‘Cesur Yürek’, ‘Troy’ ve ‘Ben-hur’ filmlerinden bire bir kopyalar içerdiğini iddia etti. Akarı, “İstediğin kadar savaşın içine Fatih’in karada gemileri yürütmesini, dev topların dökülmesini ve Ulubatlı Hasan’ı koysan da iş o kadar basit değil. Onları bir belgeseldeymiş gibi değil film gibi anlatmak ve izleyiciyi Ulubatlı’yla beraber surlara çıkarmasını bilmek lazım… Eğer bunların hiçbirini yapmaz ama filmini çoktan çekmiş olursan, harcadığın paranı kurtarmak için filmin ilk gösterimini cuma gününe değil perşembe gününe kaydırırsın. Hele 14.53’te ilk seans olacak diye yaygara koparırsan, kendini cümle aleme güldürürsün. Nerede Yeşilçam’ın Kara Murat’ı, Tarkan’ı ve Battal Gazi’si nerede ‘Fetih 1453’” diyerek sert bir yazı kaleme aldı.

TWİTTER DA ELEŞTİRDİ


Filmi izleyenlerin twitter’daki yorumları da zaman zaman güldürdü. İşte izleyen görüşleri:

Merapi27: Fetih 1453’te tarihimiz çarpıtılmış. Harem yok cariye yok sevişen yok sırf savaş.Hadi tarih bilginiz kıt, bari Muhteşem Yüzyıl izleseydiniz.

Nuvidetulgar: Fetih’te yan hikayeler cok uzun. Bizans sarayi sahneleri, Kartal Tibet’in oynadığı eski Türk filmlerinden hallice.

78RM: 1453’te hiç fetih, Fatih duygusu yok filmin adı Ulubatlı’nın aşk savaşı olsa daha iyiydi. Ulubatlı’da şövalyeye benziyor hiç Osmanlı değil.

Tubacelik36: Fetih 1453 filmi beklentilerimi maalesef tam karşılamadı. Genel olarak güzel ama ayrıntılara girersem pek öyle güzel değildi…

Mehmetcck1: Fetih 1453 çok fenaydı daha savaşa başlamadan feth ettiler.

esemvay: Fetih 1453 güzel olmuş ama biraz uzun gibi. Yaklaşık 3 saat. Savaş sahnelerini izlerken Yüzüklerin Efendisi geldi aklıma.

denizv1: Fetih 1453 görüntü filmi desem yeridir..filmin ruhu eksik..ama iyi bir başlangıç.

yunusahmetilhan: fetih 1453’e bugün gittim nacizane eleştirim bazı sahneler havada kalmış örneğin gemileri karadan hareket ettirdin madem surları bombalarken göstermelerini isterdim.

Solhanc: Fetih 1453 kotu bir film, iyi bir baslangic.

aysegulyk: şimdi bu 1453 fetih filmi var ya..tam bir testosteron filmi olmuş,bir..kingdomofheaven,300, lordoftherings,gameofthorones çorbası olmuş iki.

firatboztas: Fetih 1453 Akşemseddin karakteri çok fena… Filmde kullanılan dil çok basit kalmış.

erhankuclu: Fetih 1453 filmde replikler Osmanlıyı anlatma girişimi açısından yetersiz. Oyuncu kadrosu yeni yüzlerden oluşturulmuş ama o da zayıf kalmış.