5053873217 [email protected]

Son dönemde kimi akaryakıt istasyonları, indirim marketleri gibi “indirim akayakıt” firması lansmanına girişip promosyonlarla adlarını duyuruyorlar. Ancak işin iç yüzü hiç de göründüğü gibi değil. Pahalı marka ve ucuz marka olarak bilinen iki akaryakıt firmasının İstanbul’daki fiyatlarını kıysaladık ve birçok semtte aslında aralarında hiç fark olmadığını gördük. Ucuz olduğunu iddia eden firmalar birkaç istasyon dışında çok da stratejik noktalarda olmadıklarından ucuz yakıtı bulmaya gitmek ayrı bir masraf konusu.

Bu konudaki en önemli uyarımız ise pompada yazan fiyat ile istasyon panosunda ya da afişlerde yazan  fiyatı karşılaştırmanız. Çünkü genelde pompa fiyatı daha yüksek. Kendini ucuz olarak tanıtan markalarda bu tutarsızlık çok daha fazla.

Toplum olarak alışkanlıklarımızı zor kazanıp zor değiştirdiğimizden, bir firmayı, logosunu ve imajını ucuz olarak tanıdıysak bu imaj pahalı bile satsalar bir süre daha oradan alışveriş yapmamıza neden olur. Bunu yıllarca farklı alanlardaki birçok örnekle gördük. Bu pazar kampanyalı ve indirimli diye gittiğim akaryakıt firmasında depomun tüm istasyonlarla aynı fiyata dolduğunu görünce pompacıya sordum;-Bugün pazar ve saat 11:20 neden indirimli değil? Hem yüzde bilmem bi indirim daha vardı? “-Abi o kampanya artık yok.” Ama ben pazar günleri evime 7 kilometre mesafedeki istasyonda depomu full’lemeye alıştığım için gitmiştim. Muhtemelen bu alışkanlık bir ka pazar daha düşünmeme fırsat vermeden beni o istasyona götürecek. Ancak durum o ki git-gel 14 kilometreyi boşa tepeceğim zira kapımın önündeki “Pahacı” istasyon da aynı fiyattan yakıt satıyor.

Size tavsiyemiz ucuz yakıt stresine girmeden, ucuz almak uğruna yolda kalmadan size mesafe olarak uygun olan istasyon hangisiyse, yaktınız azaldığında oradan yakıt almanız. Zira A=B=C kalanı algı yönetimi ve pazar yanılsaması.