5053873217 [email protected]

İŞTE 7650; HELLO SYMBİAN DİYEN EN BÜYÜK EFSANE! OTOMATİK IŞIK ALGILAYICI KIZIL ÖTESİ BULETOOTH VGA KAMERA DAHİL BİR ÇOK ÖZELLİĞİN SMARTPHONE ADINA ÖNCÜSÜ. TEK EKSİĞİ MMC DESTEĞİ İDİ.

 

Bir dönem smartphone denilince aklımıza en çok symbian işletim sistemi gelirdi. Başlangıçta  Ericsson, Nokia, Samsung, Siemens, Motorola ve LG’nin ortak platformu olan Sybian’ın popülerliği ve prestiji o kadar fazlaydı ki Nokia symbian’ın tamamını satın aldı. Bir dönem süper işler çıkardıktan sonra rakiplerinin çıkardıkları işletim sistemlerinin  ve özellikle de İphone Android’in anormal gelişimi sonunda Symbian biraz cüce kaldı. Ancak dönemine göre gerçekten süper işler çıkarmış bir işletim sistemi olarak Symbian 6.1 6.2  ve Symbian 7 ye duyulan saygı hala azımsanamaz. Düşünün ki 2002 yılında piyasaya çıkmış olan  7650   176 X 208 lik bir ekrandan web browsing, email ve pop3 hesapları office belgeleri düzenlemenin yanısıra birnlerce uygulama ve oyun sunuyordu. Bir döneme damgasını vurmuş bu telefonlar hala günümüzde kimi telefonların sunamadıkları hizmetleri sunarak bizleri şaşırtıyor.   Hala bir çok telefonda göremediğimiz görüntülü görüşme ya da 3g özellikleri 2004 model bir 6630 da var. Ya da evinizde bir çekmecede kalmış bir 36502niz var ise yükleyeceğiniz oyunlala çoğunuzun yıllarca oyalanmasını sağlayabilirsiniz. bugün 10 yaşına gelmiş bir 7650 hala MSN GTALK gibi programları rahatlıkla çalıştırıp Office Dökümanlarını açmanıza izin verir. Symbian özellikle 6 ve 7 döneminde ve küçük ekranlı telefonlarda bir  devrim yaratmıştı.

Bu haklı başarının bir sonucu olarak symbian yıllarca Nokia tarafından terk edilmedi Ancak son dedikodular Nokia’nın symbian bazlı telefon geliştirmeyi bıraktığı söyleniyor. Register’in haberinde, Symbian Belle güncellemeleri kullanıcılara sunulmaya devam edecek fakat yeni ve gelişmiş bir N8 dışında yeni bir model gelmeyecek.

Efsane modellerden 3650 2003 yılı çıkışlı. 1GB MMC Kart desteği de vardı.

Symbian Nokia’yı Nokia yapan en önemli öğew iken, son 3 yıldır Nokia’nın Symbian inadı çöküşünü hazırladı. Son 3 yıldır katlanarak Nokia’nın ayaklarının altından kayan pazar payının suçlusu da Nokia’nın Symbian inadından başka bir şey değil.

Nokia, geçtiğimiz yıl Windows Phone’a geçiş yapacağını açıkladığında, geçiş tamamlanmadan önce 150 milyon Symbian telefon daha satmayı umduklarını söylemişti. Ancak Symbian cihazlar, beklenenden daha düşük satış yaptı. Nokia CEO’su Stephen Elop, bunu değişen pazar koşullarına bağlıyor:

6600 Çıktığı Dönemde Kendisine Gösterilen İlgiden Dolayı Satış Noktalarında Kolay Kolay Bulunamıyordu.

Artık, daha önce beklediğimizden çok daha az Symbian cihaz satacağımıza inanıyoruz.