5053873217 [email protected]

NEDEN MODASI GEÇMEDİ

Honda HRV  1999 da piyasaya çıktı ve 2008 yılına kadar Honda bayilerindeydi. Honda 2008 başlarında elindeki son HR-V leri 44.000 TL den sattıktan sonra HR-V’yi ancak 2. el ot galerinde bulabilirsiniz.

HR-V geçmişe doğru bakıldığında ülkemizdeki ilk orta sınıf SUV’lerden diyebiliriz. Yine aynı dönemde 1.6 motorlu RAV4 ve 1.6 motorlu Vitara’lar ayrıca mini SUV diyebileceğimiz 1,3 Terios’lar vardı. Ama konu şehir için yaratılmış bir SUV’ye gelince 1999 yılı itibariyle HR-V tekti. O dönemde bu tarz bir araç görünce öncelik arazi yetenekleri olduğundan fazlaca eleştirilmeye de kalkılmıştı.Oysa o kalbinde güncel bir Civic motoru taşıyan Civic sağlamlığında ve çevikliğinde daha kaslı ve pratik bir 4×4 idi. Hatta fiyatı 6.000 TL uygun olarak 4×2 versiyonu bile getirilmişti. Ülkemize 5 kapılı ve 3 kapılı olarak sadece 2 versiyonu getirilmişti ve ilk parti 3 kapılar dışındakilerin hepsi otomatik vitesti.

 


1999’un üzerinden yıllar geçti. Piyasa SUV lere de alıştı, şehir için üretilen jeep görünümlü 4×2 lere de.Üreticiler bırakın 1.6 motor hacimli SUV’yi 1.2TSi motorlu 4X4 leri bile piyasaya sürdüler. Hatta MPV sınıfı bile kendini Sport Utility Vehicle gibi göstermek için kimi makyaj hilelerine baş vurdu. 2007 de üretimi duran HR-V yıllar sonra ikinci elde en çok aranan araçlardan oldu. Geride kalan yıllar boyunca sadece tasarımını sadece fanları değil diğer üreticiler de çok beğenip; arka kasa boyunca yükselen stoplarını, ön tampona dairesel olarak taşan farlarını, tavan spoilerını fazlaca taklit ettiler. 4 Metreden bir kaç milimetre uzun olan boyu ve stepnesiz kasası ise HRV yi şehirde en güçlü yapan yanları.

Uzay filmlerinden çıkmış gibi duran tasarımı, her modelde standart sunulan sunroofu, elektrikli katlanan aynaları, bugün yeni yeni duymaya alıştığımız sürekli değişken CVT şanzımanı, Akıllı sürüş sistemi ile sadece gerekli  patinaj durumunda 4X4 olması ve günlük sürüşte 4×2 ile yakıt tasarrufu sağlaması, hazır double-din yuvası, standart abs ebd klima bir çok donanımı her kullanıcısına sunması,alaşımlı 16 jantları, spoilerı derken çağının ötesinde bir araç olduğu anlaşıldı.İşin içinde Honda kalitesi ve sağlamlığı da olunca ikinci el müşterisi kendini ispatlamış bu aracın temizini galerilerde gördüğü anda müşteri olmaya başladı.

Bugün HR-V nin fiyatı 20-35 bin aralığında değişiyor.

 

HRV nin Çamurdaki Yetenekleri

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”wpb6bP0udBU”]

 

HRV nin Kardaki 4×4 Modu

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”fPBJHzcBynU”]

 

HRV nin Kar ve Arazi Yetenekleri

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”Rbv16Ku_Ejc”]

 

HRV nin Suyu Geçme Becerisi

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”BmKYaxiKQ7A”]

 

Konuyu biraz araştırırsanız HRV nin CVT  şanzımanının sorunlu olduğu ile ilgili dedikodular hatta bazı gerçek hikayeler bile duyabilirsiniz. Sorunlu şanzımanların tek nedeni Honda servislerinde satılan CVT şanzıman yağı yerine bilinçsizce otomatik şanzıman yağının kullanılmış olması. Honda bu konuda kırmızı çizgilerle uyarıyor; CVT şanzıman yağı farklıdır ve mutlaka 40.000 kilometre bir orjinal CVT şanzıman yağı ile değişim yapmanız gerekiyor. HRV nin lisanslı şanzıman yağının 3 litresi 125 TL. Macedra yaşamak istemiyorsanız servis bakımlı ya da CVT şanzıman yağı kullanmış bir Honda HRV bulmanız.

Tasarımını bugün inceleyip yaşıtları ile karşılaştırdığımızda gerçekten zamanının ötesine geçmiş otomobil olduğunu fark ediyoruz. Düşünün tasarımı Focus1, Clio2, AstraF, 1. Nesil Mercedes C180  ile aynı dönemde sıfır km olarak satılan bir araçtan bahsediyoruz.

 

 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=mcqCcXlq7dI&feature=related’]